a poem a day

a poem a day

• grafisch vormgeving • illustraties •

Concept

Wat spookt er elke dag rond in uw hoofd? Wat gaat u die dag doen? De stress van wat u allemaal nog moet doen of iets dat u aandacht totaal onverwachts trekt. Zeker als u last van stress heeft, kunt u heel even aan wat anders denken dan alleen uw to-do lijst.
 
A poem a day is een eigen project dat bedoelt is om de lezer een moment af te leiden van zijn of haar stress. Door elke dag een gedichtje te lezen uit de gedichtenbundel a poem a day, wordt u onbewust afgeleid van stressfactoren. U kunt even tot rust komen en om daarna weer fris aan de slag te gaan. De gedichten gaan over personen of gebeurtenissen die u elke dag onverwachts tegenkomt. Met een illustraties bij elk gedicht wordt u drie weken lang elke dag een paar minuten afgeleid van uw dagelijkse stress.
 
Alleen afleiding van uw stressvolle gedachten is natuurlijk niet genoeg, daarom bestaat dit project ook uit een infographic om mensen bewust te maken van wat stress doet met uw hersenen. De brochure: guide to destress om mensen te helpen om de symptomen van stress te verlichten. Ook is er een merchandise-lijn om de lezers de gedichten uit de bundel te laten onthouden en een website met alle informatie over het project.

Gedichtenbundel

Een gedicht en een illustratie op elke pagina, dat is best heftig. Ik wilde geen pittige pagina’s hebben die uw hersenen laten kraken. Het moesten voor mij leuke en grappige illustraties worden die licht verteerbaar zijn. Een illustratie die apart staat van het gedicht, maar er toch bij hoort.
 
Het kleurenpalet was hiervoor het antwoord. Door de hele bundel gebruik ik drie verschillende kleurenpaletten, bij elk gedicht wordt één van deze kleurenpaletten gebruikt.
Het strakke lettertype van de tekst en de textuur van de lijnen geeft de pagina een goed evenwicht. Niet te zwaar. maar toch opvallend en vooral afleidend.
 
A poem a day keeps the doctor away. letterlijk… want waar denkt u aan als u één van deze gedicht leest?

Brochure:
Guide to destress

Na het lezen van de infographic heeft u een idee wat stress is en wat de effecten er van kunnen zijn, maar hoe kom u er vanaf? De brochure: guide to destress helpt u daarbij. Er staan verschillende stappen in die u kunnen helpen.
 
Met de brochure ben ik meer de grafische kant op gegaan. Dit is in mindere mate te zien in de gedichtenbundel. Om de gedichtenbundel en de brochure toch uniform te laten zijn, heb ik veel gebruik gemaakt van de ruimte en de kleine illustraties. De essentie is natuurijk het ontstressen, dus dan moet er niet te veel poespas op de pagina staan.

Merchandise

Om mensen toch de gedichten van de bundel te laten onthouden, heb ik een een merchandise-lijn ontworpen. De merchandise-lijn bestaat uit: ansichtkaarten, stickers, een totebag en een kussen. Met de felle kleuren uit het kleurenpalet en de hand geschreven tekst, komen de illustraties van de bundel helemaal naar voren. Dat is toch een goede reminder van de gedichten uit de bundel.

Website

Alle uitingen van a poem a day komen samen op de website. De infographic, brochure, de gedichtenbundel en merchandise kunt u kopen in de webshop. 

De infographic is op zo’n manier verwerkt dat het makkelijker te lezen is. De brochure is ook op deze manier verwerkt op de website. De vormgeving is vergelijkbaar met infographic en de brochure. Veel ruimte en wit voor de rust en de kleuren van het kleurenpalet. Fijn om alle informatie in je op te nemen.